Zonnig voorjaar

Voorjaar 2017 is zonnig verlopen en ook het eerste gedeelte van de maand juni laat veel zon zien. Dat zien we ook in de opbrengst van het zonnepark Ecofactorij.
Net als in ons januari-bericht vergelijken we de opbrengst van de maand mei met de zonneschijn op het meest nabije KNMI-station: Deelen. Het zonnepark is sinds 17 maart 2100 panelen groot, maar om de vergelijking met de resultaten van januari mogelijk te maken, presenteren we hier opnieuw de opbrengst van het kleine gedeelte van het zonnepark, bestaande uit 760 panelen.

Uit de figuur blijkt dat wat de panelen aan energie opbrengen mooi parallel loopt met de kracht van de zon. Beide krommen volgen elkaar op de voet. Ongeveer 16% van de zonne-energie wordt door de panelen omgezet in stroom.
Door het mooie weer van de afgelopen weken en maanden en door het goed presteren van de panelen loopt de opbrengst van het kleine gedeelte voor op schema. Het tweede gedeelte van het park (1340 panelen) begon door de verlate start met een achterstand, maar is bezig die achterstand in te halen.

Actuele opbrengst>